Δεύτερη μέρα μείον: Σαρακοστή στα χρηματιστήρια

Δεύτερη μέρα μείον: Σαρακοστή στα χρηματιστήρια


έκθεση αγοράς

Από: 04/12/2022 6:42 μ.μ

Παραμένει στα ύψη η νευρικότητα στα χρηματιστήρια. Ο DAX έπεφτε κάτω από τις 14.000 μονάδες κατά περιόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μόνο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ καθησύχασαν τους επενδυτές – επειδή ήταν υψηλά, αλλά όχι τόσο υψηλά όσο φοβόμασταν.

Η DAX & Co παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή σαν τον καιρό του Απριλίου – αρκετά μεταβλητός. Μετά από σκαμπανεβάσματα από την αρχή του μήνα, η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με απώλειες. Στο κόκκινο έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο κορυφαίος γερμανικός δείκτης. Υποχώρησε κατά 0,5% στις 14.124 μονάδες. Το πρωί φαινόταν ακόμα πιο ζοφερό. Κατά καιρούς, ο DAX έπεσε κάτω από το ψυχολογικά σημαντικό όριο των 14.000 μονάδων και σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδό του σε τέσσερις εβδομάδες. «Ο φόβος του πληθωρισμού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα – αυτό το κοκτέιλ φόβου βαραίνει τα χρηματιστήρια», ανέφερε σε σχόλιο. Κανένας επενδυτής δεν μπορεί να εκτιμήσει τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου.

Η Wall Street στην κορυφή

Η φιλική Wall Street εξασφάλισε ότι οι απώλειες τιμών στον DAX δεν ήταν υψηλότερες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,6% τις δύο πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης. Ο κορυφαίος δείκτης μπόρεσε έτσι να αναπληρώσει μέρος των απωλειών στην αρχή της εβδομάδας. Ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,8%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η ανάκαμψη του Nasdaq. Η μετοχή της τεχνολογίας κέρδισε περίπου ένα τοις εκατό στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ καθησύχασαν τους επενδυτές. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών. Αλλά αυτή η τιμή ήταν αναμενόμενη από τους οικονομολόγους. Στην αρχή υπήρχαν εικασίες για ακόμη υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού και πιο δραστικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν ελαφρά. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε πρόσφατα ότι ήθελε να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Αύξηση ρεκόρ στις γερμανικές τιμές χονδρικής

Ο πληθωρισμός είναι επίσης πιθανό να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στην απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια αυτή την Πέμπτη. Αρνητικός προάγγελος είναι οι τιμές χονδρικής για τον μήνα Μάρτιο, που δημοσίευσε το πρωί η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 22,6 τοις εκατό σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τότε που ξεκίνησαν οι υπολογισμοί το 1962. Μόνο από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά 6,9 τοις εκατό – αυτή είναι επίσης μια αύξηση ρεκόρ.

Πάνω από έξι τοις εκατό ο πληθωρισμός το 2022;

Η εξέλιξη θεωρείται δείκτης μελλοντικών πληθωριστικών τάσεων, καθώς οι χονδρέμποροι είναι ο σύνδεσμος μεταξύ κατασκευαστών και τελικών πελατών και το υψηλότερο κόστος συνήθως καταλήγει στους καταναλωτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κορυφαίων ινστιτούτων οικονομικών ερευνών, οι τιμές θα αυξηθούν κατά μέσο όρο περισσότερο από έξι τοις εκατό φέτος. Μια αξιοσημείωτη χαλάρωση δεν αναμένεται μέχρι το 2023. Τότε ο ρυθμός πληθωρισμού θα πρέπει να είναι λιγότερο από το ήμισυ υψηλότερος από φέτος σε κάτι λιγότερο από το 3%. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 7,3%, το υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 1981, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Το κλίμα μεταξύ των οικονομικών επαγγελματιών συνεχίζει να επιδεινώνεται

Ο τρέχων δείκτης ZEW δείχνει επίσης ότι οι παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι επικριτικοί για την κατάσταση. Το βαρόμετρο διάθεσης υποχώρησε τον Απρίλιο κατά 1,7 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σε μείον 41,0 μονάδες, όπως αναφέρει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW). Τον Μάρτιο, ο δείκτης – επιβαρυμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία – κατέρρευσε με ταχύτητα ρεκόρ. «Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση είναι κακή και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται», σχολίασε ο πρόεδρος της ZEW, Achim Wambach.

Η χαλάρωση της Κίνας ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου

Οι επενδυτές ανησυχούν για τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί ξανά. Η τιμή του Brent της Βόρειας Θάλασσας αυξήθηκε περισσότερο από επτά τοις εκατό στα 105,45 δολάρια το βαρέλι. Οι ειδικοί στα εμπορεύματα αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στην Κίνα. Μετά το αυστηρό lockdown για τον κορωνοϊό στην οικονομική και χρηματοπιστωτική μητρόπολη της Σαγκάης, ορισμένοι άνθρωποι επετράπη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για πρώτη φορά σε περισσότερες από δύο εβδομάδες. Η πρώτη χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών μείωσε επίσης τις ανησυχίες για τη ζήτηση στην αγορά εμπορευμάτων.

Οι χρηματιστές εξακολουθούν να αναμένουν περαιτέρω διακυμάνσεις: «Η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε ένα μεγάλο σοκ εάν επιβληθεί κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια και αυτός ο κίνδυνος παραμένει στο τραπέζι», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής αγοράς στον χρηματιστηριακό οίκο Oanda. ο Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προσδοκίες ανάπτυξης για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2022 λόγω της εξάπλωσης του ιού στην Κίνα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Προειδοποίησε επίσης ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπληρώσει τις χαμένες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου.

Το Bitcoin πέφτει κάτω από τα $40.000

Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα βρέθηκαν ξανά υπό πίεση. Η τιμή του ψηφιακού νομίσματος στην πλατφόρμα συναλλαγών Bitfinex μειώθηκε κατά περίπου πέντε τοις εκατό στα 39.223 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Πτώση σημείωσαν και οι υπόλοιπες ψηφιακές μετοχές.

Η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει τις άτοκες επενδύσεις, όπως τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης. Από την άλλη, τα ψηφιακά νομίσματα, που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα, συχνά κινούνται με την εξέλιξη των τιμών στα χρηματιστήρια.

Μαύρη μέρα για τις μετοχές των γερμανικών τραπεζών

Στο γερμανικό χρηματιστήριο, οι μετοχές των δύο μεγάλων γερμανικών τραπεζών ήταν τα κύρια θύματα. Μετά την αποχώρηση ενός μεγάλου επενδυτή, οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν κατά 9,4%. Οι μετοχές της Commerzbank υποχώρησαν 8,5%.

Ένας μεγάλος επενδυτής είχε μειώσει το μερίδιό του στην Commerzbank και την Deutsche Bank. Στην περίπτωση του πρώτου ινστιτούτου, πρόκειται για 72,5 εκατομμύρια χαρτιά και στην περίπτωση του τελευταίου για 116 εκατομμύρια μετοχές. Το όνομα του πωλητή δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Εμπιστοσύνη στην Easyjet

Η πανευρωπαϊκή χαλάρωση του κορωνοϊού κάνει τη βρετανική αεροπορική εταιρεία Easyjet αισιόδοξη για περαιτέρω αναζωπύρωση των ταξιδιών. Τον Μάρτιο, η αεροπορική εταιρεία είχε ήδη προσφέρει το 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο ανταγωνιστής της Ryanair. «Παραμένουμε σίγουροι στα σχέδιά μας ότι αυτό το καλοκαίρι θα επιτύχουμε διαθεσιμότητα πτήσεων κοντά στα επίπεδα του 2019», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Easyjet, Johan Lundgren. Ωστόσο, οι πελάτες συνέχισαν να κάνουν κράτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση.

Choco, ο νέος μονόκερος

Μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της, η πλατφόρμα παραγγελιών γαστρονομικών παραγγελιών του Βερολίνου Choco είναι ένας από τους «μονόκερους» μεταξύ των γερμανικών startups. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2018 από τους Daniel Khachab και Julian Hammer, είπε ότι είχαν συγκεντρωθεί 102 εκατομμύρια ευρώ για ανάπτυξη. Αυτό ανεβάζει την αποτίμηση της εταιρείας στο 1,2 δισ. ευρώ και άρα πάνω από το όριο δισεκατομμυρίων πάνω από το οποίο μιλάμε για μονόκερο στην ορολογία των επενδυτικών τραπεζιτών.

Μεγάλες πληρωμές στην Evotec

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Evotec με έδρα το Αμβούργο αναπτύχθηκε ισχυρά πέρυσι χάρη στις υψηλότερες πληρωμές ορόσημο από τις συνεργασίες της. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 23 τοις εκατό στα 618 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Η Evotec επωφελήθηκε από πληρωμές ορόσημο που υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και από μια καλή υποκείμενη επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά, ο αντίθετος άνεμος προήλθε από αρνητικές συναλλαγματικές επιδράσεις. Το προσαρμοσμένο λειτουργικό αποτέλεσμα (Ebitda) αυξήθηκε κατά ένα τοις εκατό στα καλά 107 εκατ. ευρώ παρά τις υψηλότερες δαπάνες έρευνας.

Η Dermapharm αυξάνει το μέρισμα

Η Dermapharm θέλει να πληρώσει σημαντικά περισσότερα στους μετόχους της μετά από ένα άλμα στα κέρδη πέρυσι. Το μέρισμα θα αυξηθεί στα 2,17 ευρώ ανά μετοχή. Ένα χρόνο νωρίτερα, η φαρμακευτική εταιρεία είχε πληρώσει 0,88 ευρώ. Τα κέρδη αυξήθηκαν από 85,9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση σε 208,9 εκατ. ευρώ.

Η Nokia αποχαιρετά τη Ρωσία

Ο φινλανδός προμηθευτής δικτύου Nokia δεν θέλει πλέον να δραστηριοποιείται στη Ρωσία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Nokia αποσύρεται από την αγορά, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Pekka Lundmark. Αυτή είναι η μόνη επιλογή. «Απλώς δεν βλέπουμε τρόπο να συνεχίσουμε στη χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες», είπε ο Lundmark. Ο όμιλος προχωρά έτσι ένα βήμα παραπέρα από τον Σουηδό ανταγωνιστή του Ericsson, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει επ’ αόριστον όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.